- Μουσείο, Λαογραφικό Καρυάς Μαρία Κουτσοχέρω
- Στο Λαογραφικό Μουσείο της ορεινής Καρυάς της Λευκάδας, εκτός από αντικείμενα που λίγο πολύ μπορείτε να δείτε σε πολλά λαογραφικά μουσεία της Ελλάδας, όπως ξύλινα γεωργικά εργαλεία, σύνεργα επεξεργασίας μαλλιού, αργαλειό και αντικείμενα καθημερινής χρήσης, θα έχετε την ευκαιρία να δείτε μια μεγάλη συλλογή υφαντών και κεντημάτων που έχουν γίνει με καρσανική βελονιά.
Πρόκειται για μία ιδιότυπη τεχνική κεντήματος που χαρακτηρίζει την πλούσια παράδοση της κεντητικής τέχνης του νησιού, την οποία ανακάλυψε η Μαρία Σταύρακα, η επονομαζόμενη «Κουτσοχέρω».
Γεννημένη στην Καρυά, ανάμεσα στα 1860 και 1865, η Μαρία Σταύρακα αναγκάστηκε να κεντά με ένα μόνο χέρι, γιατί είχε χάσει το άλλο της χέρι σε ατύχημα.
Η εφευρετικότητά της την έκανε σύντομα γνωστή πρώτα στη Λευκάδα και αργότερα στην υπόλοιπη Ελλάδα.
Έτσι, σιγά σιγά η «Κουτσοχέρω» Μαρία άρχισε να διδάσκει την τέχνη της σε νεαρές κοπέλες του χωριού, και, λίγο μετά το 1915, με τη μεσολάβηση της βασίλισσας Σοφίας, στις Καρυές ιδρύθηκε σχολή χειροτεχνίας, στην οποία δίδασκε μέχρι λίγο πριν από το θάνατό της, το 1948.
Με αυτό τον τρόπο δημιουργήθηκε μια παράδοση, η οποία, μέχρι σήμερα, έχει δώσει τα θαυμάσια δείγματα κεντητικής τέχνης σε σχέδια μοναδικής έμπνευσης και ζωηρά χρώματα που έχει στη συλλογή του το μουσείο.
Φωτογραφία της Μαρίας Σταύρακα, η οποία ανακάλυψε την καρσανική βελονιά (Λαογραφικό Μουσείο Καρυάς «Μαρία Κουτσοχέρω»).
Άποψη του εσωτερικού του Λαογραφικού Μουσείου Καρυάς «Μαρία Κουτσοχέρω».
Λεπτομέρεια από κέντημα (Λαογραφικό Μουσείο Καρυάς «Μαρία Κουτσοχέρω»).
Πλεκτό με καρσανική βελονιά (Λαογραφικό Μουσείο Καρυάς «Μαρία Κουτσοχέρω»).
Dictionary of Greek. 2013.